Úloha kanalikulárních membránových transportérů v etiologii cholestatických onemocnění jater - Jirsa, Milan (Iga MZ ČR, 2006)
U nemocných s intrahepatální cholestázou nejasné etiologie a Rotorovým syndromem budou hledány mutace genů kódujících kanalikulární membránové transportéry zodpovědné za sekreci žlučových kyselin, fosfolipidů a žlučových pigmentů do žluče. Nemocní budoucharakterizováni klinicky, biochemicky a geneticky. Pro separátní studii úĺohy kanalikulárních transportérů v etiologii intrahepatální cholestázy těhotných budou vybrány a charakterizovány rodiny postižených žen.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: cholestáza; Gallstones; Liver Cirrhosis; hepatologie; Genes, MDR; ABC transportéry; geny MDR; Liver Diseases; jaterní cirhóza; biologie; nemoci jater; žlučové kameny; Cholestasis; ATP-Binding Cassette Transporters