Exaktní hodnocení skeletální zralosti a určování kostního věku pro potřeby klinické pediatrie - Krásničanová, Hana (Iga MZ ČR, 2006)
Exaktní komparací rozdílů metod hodnocení kostního věku (TW2, TW3, GP) autoři stanoví optimální metodu jeho hodnocení. Cílem je zvýšit kvalitu diagnostiky všech onemocnění spojených s poruchami růstu (skeletální zrání) a kvalitu kontroly jejich léčby. Materiál projektu vytvoří recentní i archivní RTG snímky ruky a předloktí (cca 900) a vybrané auxologické parametry nemocných (mentální anorexie, celiakie, Turnerův syndrom) a zdravých jedinců (konstituční opoždění růstu a puberty). Budou vypracovány podklady pro chybějící konsensus specializovaných pracovišť ČR při hodnocení skeletální zralosti. Autoři předběžně za metodu první volby považují (vlastní pilotní studie) novou metodu TW3 (Tanner et al. 2001). Budou stanoveny dosud exaktně nepopsané vztahy sexuální a skeletální maturace. Bude založena digitální databáze RTG snímků.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: databáze jako téma; ortopedie; Hand; Bone Development; zápěstí; vývoj kostí; pediatrie; Age Determination by Skeleton; ruka; Wrist; Sexual Development; Databases as Topic; určení kostního věku; sexuální vývoj