Estrogenní odpověď na stresový podnět u stárnoucího muže a její možný vliv na rozvoj benigní hyperplazie prostaty (BHP) a karcinomu prostaty (CAP) - Doleček, Rajko; Mainer, Karel; Němec, David; Häring, Zdeněk; Kopecký, Josef; Šafarčík, Kristian; Bartoš, Vladimír (Iga MZ ČR, 2006)
Vyloučit nebo potvrdit, že pacienti vyšší věkové kategorie obecně mají kvantitativně větší estrogenní odpověď na ACTH ( stres ). Vyloučit nebo potvrdit, že pacienti s vyšší stresovou estrogenní odpovědí na stres ve vyšším věku mají nižší incidenci onemocnění prostaty, než pacienti s nižšími hladinami estrogenů ( event. posouzení poměru androgen/estrogen ). Vyloučit nebo potvrdit, že pacienti s vyšší stresovou estrogenní odpovědí na stres ve vyšším věku mají nižší incidenci onemocnění prostaty, než pacienti s nižšími hladinami estrogenů ( event. posouzení poměru androgen/estrogen ). Posouzení dalších vlivů estrogenní substituce pro muže z literatury
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Prostatic Neoplasms; nádory prostaty; hyperplazie prostaty; estradiol; stárnutí; Aging; Prostatic Hyperplasia; adrenokortikotropní hormon; Stress, Psychological; onkologie; Estradiol; Testosterone; muži; andrologie; psychický stres; Men; testosteron; endokrinologie; Adrenocorticotropic Hormone