Monitoring vlivu radiační zátěže obyvatel Jihočeského kraje biodozimetrickými postupy - Kuna, Pavel (Iga MZ ČR, 2005)
Jedním z nejzávažnějších úkolů preventivní medicíny ve vztahu k životnímu prostředí je v současné době v Jihočeském kraji objektivní posouzení otázky vlivu Jaderné elektrárny Temelín. Cílem předpokládaného výzkumného projektu je studium vlivu ionizujicího záření na buňku a její části a efektů, které ozáření způsobí při překročení určitých limitů u člověka a algoritmy jejich řešení. Cílem projektu je 1) zavedení biodozimetrických metodik pro jejich rutinní využití; 2) ověření jejich spolehlivosti u skupiny nemocných po radioterapii; 3) vyšetření skupiny obyvatel Jihočeského kraje pro posouzení možné radiační zátěže. Projekt má společenský význam vzhledem k tomu, že se jedná o zavedení metodik, které dosud nejsou v České republice rutinně zvládnuty. Přitom jsou nezbytné pro ochranu obyvatelstva před možným radiačním a toxickým poškozením.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: diagnostické techniky molekulární; Nuclear Reactors; Power Plants; Molecular Diagnostic Techniques; spektrální karyotypizace; filmová dozimetrie; Film Dosimetry; environmentální vědy; cytogenetické vyšetření; obsah radioaktivních látek v organizmu; monitorování radiace; Cytogenetic Analysis; radiometrie; Česká republika; Body Burden; elektrárny; Radiometry; atomové reaktory; Jihočeský kraj (Česko); Czech Republic; Radiation Monitoring; histologie; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody; Spectral Karyotyping