Hra ve vývoji dětí v prvním roce života - Sobotková, Daniela; Dittrichová, Jaroslava (Grada, 2006)
Hra je nejvýznamnější činností v raném dětství, přináší dítěti radost a uspokojení, poznávání okolí a při hře s dospělými rozvoj vztahů k druhým lidem. Nezastupitelná je role rodičů jako zprostředkovatelů k porozumění vnějšího světa. Text provádí čtenáře vývojem dítěte měsíc po měsíci, popisuje příslušný pohybový, sociální i citový vývoj a představuje přiměřené hry stimulující postupně všechny smysly. Nechybí kapitola zabývající se hrou dětí s vývojovými problémy nebo dětmi, které si nehrají. Autorky zdůrazňují nutnost ohledu na individuální zvláštnosti každého dítěte, rodiče musí k získaným poznatkům přistupovat tvůrčím způsobem a akceptovat jedinečnost svého dítěte.
Pro rodiče
Keywords: Motor Skills; vývoj dítěte; dětská psychologie; motorické dovednosti; Child; psychologie, klinická psychologie; Infant, Newborn; Infant; hra a hračky; dítě; sociologie; kojenec; novorozenec; Child Development; Psychology, Child; Play and Playthings