Povaha a evoluce hypervirulentního klonálního komplexu Neisseria meningitidis nově se šířícího ve středoevropské oblasti - Musílek, Martin; Křížová, Pavla (Iga MZ ČR, 2006)
Genetická analýza určí celkovou strukturu a vývojové směry nově detegovaného dosud blíže nepopsaného dominantního hypervirulentního klonálního komplexu N.meningitidis o mimořádném klinickém i epidemiologickém významu pro populaci střední Evropy. Vědeckypůvodní popis povahy nového hypervirulentního komplexu provedeme vysoce přesnou metodou genové sekvenční klasifikace, umožňující celosvětově standardizovaný popis izolátů a sdílení výsledků prostřednictvím informační sítě. Výsledky projektu bezprostředněumožní účinný monitoring pokarčujícího šíření hypervirulentního komplexu v republikovém i širším rámci jako předpoklad přijetí preventivních klinicko-epidemiologických opatření. Identifikace ústředního hypervirulentního komplexu, charakteristického proúpočetnou populaci států bývalého Východního bloku, poskytne klíčové poznatky pro volbu optimálního složení vyvíjené univerzální vakciny pro eradikaci meningokokového onemocnění.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: genetické testování; vakcinace; Virulence; Genetic Testing; meningokokové infekce; virulence; Meningococcal Vaccines; Vaccination; meningitida; virologie; Meningococcal Infections; Meningitis; Neisseria meningitidis; epidemiologie; neurologie; meningokokové vakcíny