Rozpoznání poškození DNA nádorově supresorovými proteiny : vliv nádorových látek - Fojta, Miroslav (Iga MZ ČR, 2006)
Pomocí především elektroforetických a imunochemických metod budou studovány interakce proteinu p53 a jeho homologů s poškozenou DNA, s důrazem na vliv látek, které jsou využívány jako protinádorová léčiva. Bude zkoumána úloha jednotlivých domén proteinupři rozpoznání poškození DNA, vliv jeho oligomerizačního stavu a mutací a srovnána schopnost selektivně vázat poškozenou DNA u aktivní a latentní p53. Dále bude zkoumána schopnost p53 rozeznat určité typy poškození DNA. Očekáváme, že výsledky budou v budoucnosti využity při navrhování nových léčiv a léčebných postupů. Nové experimentální přístupy budou zavedeny a testovány, včetně krystalových křemenných mikrovah a chemických sond pro DNA, proteiny a jejich komplexy, kombinované s elektrochemickou analýzou.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Electrochemistry; elektrochemie; Electrophoresis; biologie; nádorový supresorový protein p53; Antineoplastic Agents; Immunochemistry; Immunohistochemistry; imunohistochemie; DNA; elektroforéza; farmacie a farmakologie; Carcinogens; karcinogeny; protinádorové látky; poškození DNA; DNA Damage; biochemie; imunochemie; adukty DNA; DNA Adducts; Tumor Suppressor Protein p53