Nový koncept konzervativní chirurgie karcinomu prsu a identifikace rizikové skupiny žen s negativitou regionálních lymfatických uzlin - Strnad, Pavel; Zuntová, Anna; Křížová, Hana; Moravcová, Zděnka; Axmanová, Eliška; Vasková, Lenka (Iga MZ ČR, 2006)
Pomocí radioaktivně naváděné extivně extirpace nádorů prsu bude vypracována technika extirpace s významným ušetřením zdravé tkáně prsu. Tento postup bude kombinován s peroperačním obarvením léze patent blau, což umožní exaktní extirpaci tumoru. Výše uvedené techniky jsou spojeny s akumulací obou látek v první spádové - drénující (sentinelové(lymfatické uzlině (SLU) v axile. Výsledky otiskové cytologie nativní SLU a klasického vyšetření ve zmrazeném preparátu rozhodnou o použití této metody. Sériové prokájení a vyšetření "zbytku" sentinelové uzliny klasickou metodou hematoxilin-eozinem a současně imunohistochemicky (cytokeratiny) rozhodne o validitě jedné z obou metod. Bude stanoven spolehlivý interval řezů v LU pro detekci mikrometastáz. Pro dlouhodobésledování, které přesáhne rozsah grantového projektu je plánována spolupráce s klinickým onkologem a sledování prognózy žen s mikrometastázami, které bidou léčeny rlznými modalitami onkologické léčby( radiochemoterapie).
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: imunohistochemie; Sentinel Lymph Node Biopsy; Radioimmunodetection; chirurgie operační; chirurgie; nádory prsu; biopsie sentinelové lymfatické uzliny; Immunohistochemistry; gynekologie a porodnictví; Breast Neoplasms; radioimunodetekce; Surgical Procedures, Operative; Lymphatic Metastasis; lymfatické metastázy; hematologie a transfuzní lékařství; onkologie; alergologie a imunologie