Familiární hyperlipoproteinémie a metabolický syndrom - korelace nálezů ve fenotypu s genotypem - Češka, Richard; Hořínek, Aleš; Štulc, Tomáš; Vrablík, Michal; Spáčil, Jiří; Kvasnička, Tomáš; Zlatohlávek, Lukáš (Iga MZ ČR, 2006)
Studie familiárních hyperlipoproteinémií, metabolického syndromu a jejich fenotypického vyjádření ve vztahu k nálezům v genotypu sledování vlivu metabolické poruchy na rozvoj aterosklerózy a funkci cévní stěny. Posouzení možnosti využití genetických a molekulárně biologických metod v klinické praxi. Možnosti ovlivnění hyperlipoproteinémií a prevence kardiovaskulárních komplikací léčbou základního metabolického defektu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: kardiovaskulární nemoci; Metabolic Syndrome; Lipid Metabolism, Inborn Errors; Polymorphism, Genetic; Hyperlipoproteinemias; endokrinologie; Apolipoproteins E; Vascular Endothelial Growth Factors; apolipoproteiny B; polymorfismus genetický; apolipoproteiny E; vaskulární endoteliální růstové faktory; Cardiovascular Diseases; hyperlipoproteinemie; biologie; genetika, lékařská genetika; vnitřní lékařství; angiologie; Apolipoproteins B; metabolický syndrom; vrozené poruchy metabolismu tuků