Predikce léčebné odpovědi nemocných s resekabilním metastatickým postižením jater u kolorektálního karcinomu - Strnad, Robin; Ryska, Miroslav; Bělina, František; Langer, Daniel; Froněk, Jiří; Novotný, Jan; Filipová, Helena; Lacman, Jiří (Iga MZ ČR, 2006)
V České Republice ročně nově onemocní kolorektálním karcinomem asi 7000 osob. Asi u poloviny z nich jsou synchronní nebo metachronní metastázy v jatrech. Radikální resekce jater je v současné době jediný efektivní způsob léčby. Rekurenci ve zbytku jaterní tkáně vyvine více než polovina nemocných. Je uváděno, že lokoregionální adjuvantní chemoterapie snižuje riziko rekurence ve zbývající jaterní tkáni. Základem chemoterpie kolorektálního karcinomu zůstává 5 fluorouracil. Z exprese enzymů zúčastněných v metabolismu 5 fluorouracilu (5-FU) lze definovat skupinu pacientů, kteří budou z adjuvantní chemoterapie 5-FU profitovat, tedy lze predikovat léčebnou odpověď pacienta. Nebyl publikován vztah mezi expresí enzymů metabolizujících 5-FU, stanovené v materiálu získaném z nádorové tkáně RO resekovaných jaterních metastáz KR-Ca a efektem adjuvantní HAIC do zbylé jaterní tkáně na rekurenci onemocnění.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: hepatologie; Colorectal Neoplasms; Predictive Value of Tests; metastázy nádorů; chirurgie; kolorektální nádory; adjuvantní chemoterapie; prediktivní hodnota testů; Liver Neoplasms; nádory jater; gastroenterologie; Neoplasm Metastasis; farmacie a farmakologie; Chemotherapy, Adjuvant