Vazoreaktivita mozku (hodnocená TCD a SPECT) ve vztahu k neuronální reaktivitě velkého mozku (hodnocené SEP a EEG) u nemocných se stenózou ACI - Stejskal, Lubor; Ostrý, Svatopluk; Beneš, Vladimír; Mohapl, Milan; Kramář, Filip; Netuka, David; Svobodová, Jitka (Iga MZ ČR, 2006)
Velkým počtem prací je v současné době u nemocných s ischemickou chorobou mozku vyhodnocována cerebrální vazoreaktivita, tedy dynamika objemu cévního řečiště a rychlosti krevního proudu v něm: rCBF, BFV. Převážně experimentálními pracemi (potkan a pes) je doložena souběžnost změn neuronální reaktivity se změnami cerebrální vazoreaktivity: SEP, EEG. Předmětem předloženého projektu jsou změny humánní neuronální reaktivity u nemocných s ischemickou chorobou mozku v závislosti na vazoreaktivitě indukované inhalační hyperkapnií. Standardními způsoby bude vyhodnocena cerebrální vazoreaktivita a neuronální reaktivita před a po karotické endarterektomii (CEA). Prospektivní studií bude ověřena významnost cerebrální reaktivity pro další průběh onemocnění a pro oprávněnost CEA.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: hyperkapnie; Vasodilation; karotická endarterektomie; angiologie; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody; vazodilatace; Hypercapnia; neurologie; ischemie mozku; Median Nerve; ultrasonografie dopplerovská transkraniální; arteria carotis interna; Carotid Stenosis; stenóza arteria carotis; Endarterectomy, Carotid; Ultrasonography, Doppler, Transcranial; Brain Ischemia; Carotid Artery, Internal; elektroencefalografie; nervus medianus; Electroencephalography