Hybridní gen TEL/AML1 a gen pro asparagin synthetasu v patogenesi dětských leukemií - Trka, Jan (Iga MZ ČR, 2006)
Navrhovaná studie se zaměří na vztrah mezi hybridním genem TEL/AML1, L-asparaginasou a regulací genu pro asparagin synthetasu v leukemických buńkách. Budeme využívat moderní přístupy včetně kvantitativní PCR v reálném čase a RNA interference. Budeme studovat mechanismy regulace exprese asparagin synthetasy, aktivitu asparagin synthetasy, vztah mezi TEL/AML1 a expresí asparagin synthetasy a resistencí na L-asparaginasu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: onkologie; Polymerase Chain Reaction; leukemie; Leukemia, Myeloid, Accelerated Phase; RNA Interference; hematologie a transfuzní lékařství; Leukemia; Aspartate-Ammonia Ligase; RNA interference; Flow Cytometry; polymerázová řetězová reakce; asparaginsynthetasa; průtoková cytometrie; Gene Expression; akcelerovaná fáze myeloidní leukemie; dítě; pediatrie; Child; biologie; exprese genu; histologie