Kyselina ursodeoxycholová, S - adenosyl -L-metionin a jejich kombinace v léčbě těhotenské intrahepatální cholestázy (ICP) : biochemické a hematologické aspekty onemocnění - Binder, Tomáš; Salaj, Petr; Zima, Tomáš; Dyr, Jan Evangelista (Iga MZ ČR, 2006)
Projekt by měl posoudit vliv podávání kyseliny ursodeoxycholové a S - adenyl metioninu těhotným s cholestatickou hepatózou z hlediska potlačení klinických a laboratorních projevů onemocnění a z hlediska bezpečného pokračování těhotenství pro plod. Projekt by měl škálou a dynamikou biochemických a laboratorních vyšetření přispět k objasnění etiologie a patofysiologie onemocnění.Zároveň by sběr materiálu měl tvořit základ pro další souběžně probíhající a připravované studie genové analýzy. Projekt by mělpřispět k objasnění změn hemokoagulačních mechanismů v průběhu onemocnění ve srovnání s fysiologickým těhotenstvím.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: biochemie; hepatologie; klinické laboratorní techniky; Clinical Laboratory Techniques; hematologie a transfuzní lékařství; gynekologie a porodnictví; S-Adenosylmethionine; farmakoterapie; intrahepatální cholestáza; kyselina ursodeoxycholová; Cholestasis, Intrahepatic; S-adenosylmethionin; komplikace těhotenství; kombinovaná farmakoterapie; distres plodu; Pregnancy Complications; Ursodeoxycholic Acid; Fetal Distress; Drug Therapy, Combination