Klinické srovnání vaginální hysterektomie (VH), laparoskopicky asistované vaginální hysterektomie (LAVH) a totální laparoskopické hysterektomie (TLH) u žen s benigním onemocněním dělohy : prospektivní randomizovaná studie - Drahoňovský, Jan; Pán, Martin; Barešová, Šárka; Hanáček, Jiří; Feyereisl, Jaroslav (Iga MZ ČR, 2006)
Cílem studie je porovnání minimálně invazivních technik hysterektomie z klinického hlediska. Bude provedeno vzájemné srovnání vaginální hysterektomie, laparoskopicky asistované vaginální hysterektomie a totální laparoskopické hysterektomie. Studie bude provedena u pacientek s benignim onemocněním dělohy, bude prospektivní a randomizovaná, budou stanovena standardní zařazovací kritéria pro všechny tři skupiny. Hlavnímy sledovanými kritérii budou četnost peroperačních a pooperačních komplikací, pooperačnímorbidita, laboratorní hodnocení zátěže organismu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: chirurgie; hysterektomie vaginální; gynekologie a porodnictví; Randomized Controlled Trials as Topic; uterus; gynekologické chirurgické výkony; Uterine Neoplasms; Prospective Studies; randomizované kontrolované studie jako téma; Laparoscopy; nádory dělohy; Hysterectomy, Vaginal; laparoskopie; prospektivní studie; Uterus; Gynecologic Surgical Procedures