Elektrofyziologické a genetické aspekty tinnitu - Rottenberg, Jan; Jurajda, Michal; Kostřica, Rom; Žallmann, Miroslav; Novotný, Miroslav (Iga MZ ČR, 2006)
Výskyt perzistujícího tinnitu u pacientů s kochleární poruchou sluchu je založen na spontánní aktivitě neuronů sluchové dráhy při chybějící aferentaci z Cortiho orgánu, která je pravděpodobně ovlivněna genetickým pozadím. Genetické ovlivnění výskytu tinnitu hypoteticky spočívá v rozdílné míře funkce některých receptorů jak v aferentním tak eferntním systému sluchové dráhy. To může být doprovázeno i specifickými elektrofyziologickými změnami v registraci AEP. U pacientů s manifestní kochleární percepčnísluchovou vadou s perzistujícím tinnitem (zkoumaný soubor) a bez tinnitu (kontrolní soubor) bude provedeno vyšetření AEP a nalýza genetických polymorfismů genů pro vybrané receptory prostřednictvím PCR. Výsledky mohou mít vliv na celkové nazírání na tento symptom, jehož původ dosud není objasněn a také nezanedbatelný vliv na jeho terapii.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: poruchy sluchové percepce; otorinolaryngologie; neuroplasticita; Cochlear Diseases; Neuronal Plasticity; nemoci kochley; Auditory Perceptual Disorders; polymerázová řetězová reakce; elektrofyziologie; tinnitus; Polymorphism, Genetic; Polymerase Chain Reaction; Tinnitus; fyzika, biofyzika; Electrophysiology; polymorfismus genetický; neurologie; genetika, lékařská genetika