Biologie buněk : základy cytologie, bakteriologie, virologie - Závodská, Radka (Scientia, 2006)
Učebnice buněčné biologie je určena širokému okruhu středoškolských studentů. Zahrnuje 14 kapitol s problematikou biologie buněk, bakterií, sinic, archeí a virů. První kapitola pojednává o uspořádání života na Zemi, kapitoly 2–5 se zabývají chemickým složením a stavbou buněk. Následující kapitoly jsou věnovány procesům, jako je příjem a výdej látek buňkou (kapitola 6), rozmnožování buněk (kapitola 7), buněčné dýchání (kapitola 8) a fotosyntéza rostlinných buněk (kapitola 9). V 10. a 11. kapitole se seznámíte se světem bakterií a sinic, kapitola 12 krátce pojednává o zástupcích domény archea, kapitola 13 je věnována virům a virovým infekcím. Poslední kapitola je zaměřena na porovnání prokaryontní a eukaryontní buňky a závěrečné zopakování znaků buněk živočichů, rostlin a hub.
Biologie pro gymnázia
Keywords: Virology; biologie buňky; virologie; cytologie, klinická cytologie; bakteriologie; Bacteriology; Cell Biology