Kardiologie - Štejfa, Miloš (Grada, 2007)
Třetí vydání uspěšné publikace zachovává členění předchozích dvou, ale rozšířený autorský kolektiv publikace přepracoval. Obecná část obsahuje kapitoly o funkční morfologii myokardu a koronárního řečiště, elektrofyziologii, srdeční kontrakci, oběhových regulacích a hemodynamických veličinách. Nově je zpracována genetika, kvantitativní hodnocení epidemiologických studií. Zmodernizovány jsou kapitoly o rizikových faktorech, o vyšetřovacích metodách a terapii. Speciální část je věnována klinickým otázkám. Vyzdvihuje vedoucí příznaky, vede k racionálnímu uvažování, vyšetřování a léčbě. Podstatně byly novelizovány kapitoly o dušnosti a syndromu srdečního selhání, o bolestech na hrudi a koronárních syndromech, o hypertenzi, arytmiích, hypotenzi a synkopě, dále o zvětšení srdce a kardiomyopatiích, o šelestech na srdci, srdečních vadách, o horečce u kardiaka (endokarditidy, embolizace, nádory) a o bolestech v dolních končetinách. Kniha slouží jako pre- i postgraduální učebnice.
Keywords: Cardiology; kardiologie