Primární hyperparathyreóza : diagnostika a terapie - Adámek, Svatopluk; Naňka, Ondřej (Galén, 2006)
Monografie je adresována lékařům, kteří se věnují nemocným s primární hyperparathyreózou. Autorský kolektiv vycházel při koncepci knihy ze zkušeností III. chirurgické kliniky, III. interní kliniky - kliniky endokrinologie a metabolismu a Anatomického ústavu 1. LF UK. Kniha byla koncipována tak, aby zájemcům poskytla ucelený pohled na tuto problematiku. Vzhledem k tomu, že základní léčbou primární hyperparathyreózy je léčba chirurgická - odstranění hyperfunkční tkáně parathyroidey, je jednotícím pohledem na problematiku pohled chirurga. Kapitoly jsou proto doplněny bohatou obrazovou dokumentací a přehlednými schématy. Text doplňují popisy typických kazuistik a výsledky chirurgicko-anatomické preparační studie.
Keywords: Parathyroid Hormone; Hyperparathyroidism; hyperparatyreóza; diagnostika; Parathyroid Glands; terapie; endokrinologie; parathormon; paratyreoidea