Infekce v gynekologii - Mašata, Jaromír; Jedličková, Anna (Maxdorf, 2006)
Gynekologické infekce jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterými se setkáváme v běžné každodenní gynekologické praxi, ať jde o běžné vulvovaginální infekce nebo hluboký pánevní zánět. Hluboký pánevní zánět je celosvětově velkým zdravotním, sociálním a ekonomickým problémem. Důležité jsou i jeho dlouhodobé pozánětlivé následky, mezi které řadíme tubární sterilitu a mimoděložní těhotenství. Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae a bakterie spojené s bakteriální vaginózou jsou nejdůležitější organismy, které vyvolávají PID. Problematika chlamydiových infekcí je v České republice nadále podceňována, není zaveden rutinní screening a přetrvává nadále jejich vysoká incidence. Pohled na infekční onemocnění se mění i s dosaženými znalostmi a možnostmi léčby.
Farmakoterapie pro praxi ; sv. 19
Jessenius
Keywords: infekční nemoci; diferenciální diagnóza; gynekologie a porodnictví; Diagnosis, Differential; farmakoterapie; infekční lékařství; gynekologická onemocnění; Communicable Diseases; Genital Diseases, Female