Neplodnost mužů, stav semenné plasmy, biomarkery poškození - Pěknicová, Jana; Madar, Jindřich; Buckiová, Daniela (Iga MZ ČR, 2006)
V poslední době dochází k nárustu nádorů testes, různých abnormalit a snížení kvality spermatu. Tyto faktory shrnuje "Testicular dysgenesis syndrom" (TDS). Snižování kvality životního prostředí působí na TDS. Detekce/exprese podobných proteinů bude testována u spermií a v semenné plasmě mužů s normálním a patologickým spermiogramem. Budou porovnány výsledky "experimentální patologie" s patologií u neplodných mužů. Vybrané endokrinní disruptory navodí patologické stavy u zvířat v experimentálním systému.Různé parametry poškození reprodukčních orgánů a spermií budou hodnoceny (proteiny spermie, cytoskelet, "heat shock" proteiny). Projekt poskytne nové, objektivní a citlivé metody a nástroje (monoklonální protilátky) k hodnocení mužské neplodnosti a upozorní na možné negativní faktory, které mohou neplodnost indukovat.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Reproductive Techniques, Assisted; Environmental Illness; Spermatocytes; Semen; biologie; Heat-Shock Proteins; Antibodies, Monoclonal; cytoskeletální proteiny; Endocrine System; Acrosome; endokrinologie; sperma; Models, Animal; reprodukční lékařství; asistovaná reprodukce; Infertility, Male; andrologie; Cytoskeletal Proteins; spermatocyty; monoklonální protilátky; akrozom; mužská infertilita; proteiny teplotního šoku; endokrinní systém; modely u zvířat; nemoc vyvolaná prostředím