Hladiny mozkového glutamátu a podjednotková stavba glutamátového receptoru NMDA typu : experimentálně-klinická studie - Šťastný, František; Mareš, Vladislav (Iga MZ ČR, 2006)
Hladiny glutamátu v mikrodialyzátech mozku potkanů s perinatálně navozenou dysfunkcí glutamátergního systému budou studovány s cílem ověřit její úlohu v etiopatogeneze této psychóze u těchto zvířat v časné dospělosti. Imunohistochemická a elektroforetická analýza podjednotkové stavby NMDA receptoru v hipokampech výše uvedených potkanů a v autopsiích mozků schizofreniků bude provedena s cílem dále charakterizovat hypofunkci glutamátergního systému u této psychózy. Účinky klasického (haloperidol) a atypického antipsychotika (klozapin) budou vymezeny ve vztahu k proteinové expresi hlavních podjednotek NMDA receptoru v hipokampech potkanů s dysfunkcí glutamátergního systému. Prepulzní inhibice akustické úlekové reakce bude hodnocena ve vztahu k podjednotkové stavbě NMDA receptoru v hipokampu potkana s perinatálně navozenou dysfunkcí glutamátergního neurotransmise.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: neurotransmiterové látky; receptory N-methyl-D-aspartátu; schizofrenie; Schizophrenia; Hippocampus; Glutamates; glutamáty; Antipsychotic Agents; farmacie a farmakologie; neurologie; antipsychotika; Receptors, N-Methyl-D-Aspartate; hipokampus; psychiatrie; Neurotransmitter Agents