Gastroenterologie a hepatologie - Zavoral, Miroslav; Venerová, Johana; Alušík, Štefan; Lejsková, Magdaléna (Triton, 2007)
Tato instruktivní a praktická učebnice je sepsána odborníky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Kniha vychází z bohatých pedagogických zkušeností autorů a potřeb cílové skupiny čtenářů – mediků a mladých lékařů. Žádané informace v ní ale najdou i internisté a praktiční lékaři. Co v publikaci najdete.? Stať o základech vyšetřování v gastroenterologii. Následující oddíly se zabývají systematickou gastroenterologií dle jednotlivých orgánů. Zvláštní kapitoly jsou věnovány nádorům, včetně stále častěji se vyskytujícímu kolorektálnímu karcinomu. Veliký důraz je kladen na intenzivní péči, v této kapitole jsou závažné akutní stavy probírány velmi zevrubně z hlediska přístupu a léčby na oddělení zaměřeném na tento typ péče. Kniha končí kapitolou o dietologii, která je stále důležitou a nedílnou součástí péče o nemocné.
Postgraduální klinický projekt
Keywords: Gastroenterology; Liver Diseases; hepatologie; nemoci jater; vnitřní lékařství; Digestive System Diseases; nemoci trávicího systému; Internal Medicine; gastroenterologie