Prevence pádů ve zdravotnickém zařízení : cesta k dokonalosti a zvyšování kvality - Marx, David (Grada, 2007)
Kniha poskytne všem zdravotnickým pracovníkům tipy a praktické návody na to jak účinně pádům předcházet, počínaje posouzením stupně rizika pádu u každého pacienta, stanovením standardů pro přesouvání, zvedání a polohování nehybných pacientů, přes zajištění bezpečného prostředí a edukaci pacientů i všech členů zdravotnického týmu. Kniha bude důležitým zdrojem poznatků také pro studenty a pedagogy oboru ošetřovatelství, fyzioterapie, ergoterapie i zdravotnického managemantu. Využijí ji také pracovníci státní správy a odborníci, kteří se zabývají otázkami kvality péče. Pády jsou jednou z nejčastěji hlášených \'\'mimořádných příhod\'\' a mohou mít velmi negativní dopad na zdravotní stav pacienta, délku hospitalizace a výši léčebných výloh. Překlad publikace vydané Joint Commisiion International výrazně přispěje ke zvyšování bezpečnosti pacientů a kvality poskytované péče ve všech zdravotnických zařízeních.
Keywords: rizikové faktory; Universal Precautions; Accidental Falls; Risk Factors; veřejné zdravotnictví; traumatologie; všeobecná preventivní opatření; hodnocení rizik; úrazy pádem; prevence úrazů; Health Facilities; Accident Prevention; Risk Assessment; zdravotnická zařízení