Onemocnění slinivky břišní - dieta pankreatická - Kohout, Pavel; Lišková, Marie; Mengerová, Olga (Forsapi, 2007)
Další knížka edice Rady lékaře, průvodce dietou pojednává o onemocnění slinivky břišní, především o diagnostice a léčbě jednotlivých chorob. Pacienti zde mohou najít návod k tomu, jak se vypořádat s dietními opatřeními, informace o podstatě choroby a o možných diagnostických procedurách. Unikátní je pasáž o akutní pankreatitidě. Navrácení běžné stravy, resp. pankreatické diety, je oddáleno v případě, že onemocnění ještě není v klidové fázi. Podávání umělé výživy cestou tenké nasojejunální sondy v domácích podmínkách je opatřením, které umožní pacientům navrátit se dříve do domácího prostředí. Kniha Onemocnění slinivky břišní,dieta pankreatická je doplněna recepty pro jednotlivé fáze pankreatické diety s doporučení, na co má pacient klást největší důraz.Slovníček pojmů, který vysvětluje cizí výrazy, a rejstřík, který zlepšuje orientaci v knížce, umožní pacientům rychleji vstřebat potřebné informace.
Rady lékaře, průvodce dietou ; sv. 3
Keywords: nutriční terapie; dietoterapie; Nutrition Therapy; Diet, Fat-Restricted; Pancreatic Diseases; Diet Therapy; dieta s omezením tuků; enterální výživa; vnitřní lékařství; nemoci slinivky břišní; Enteral Nutrition; nutriční terapie, dietoterapie a výživa