Trofické defekty dolních končetin : diagnostika a léčba - Tošenovský, Patrik; Zálešák, Bohumil (Galén, 2007)
Různé typy končetinových defektů mají různou patofyziologii svého vzniku. S tím také souvisí fakt, že se v diagnostice a léčbě setkáváme s různými lékařskými odbornostmi, které používají rozdílných terapeutických postupů. Cílem této knihy proto je shrnout vlastní zkušenosti autorů a dostupná fakta o současném stavu diagnostiky a léčby končetinových defektů do stručného přehledu tak, aby mohl sloužit jako určitý návod a doporučení k diagnostice a léčbě. Vzhledem k tomu, že se jedná o patofyziologicky nesourodou skupinu chorob, které se manifestují vznikem defektu, bylo snahou autorů vnést do textu pohled více odborností, avšak s jedním výstupem v léčbě. V souladu s moderními trendy, které směřují ke zkrácení hospitalizace, je léčba defektů v této práci soustředěna na chirurgické řešení. Pozornost je věnována zejména kauzální léčbě žilních a tepenných defektů a zkušenostem v léčbě defektů neuropatických, která je sice symptomatická, nicméně za poslední léta úspěšná. Obecným principem léčby by mělo být objasnění původu defektu, adekvátní léčba s krátkou hospitalizací, dobrým výsledkem a nízkým procentem recidiv. Společným cílem všech odborníků v léčbě končetinových defektů by pak měl být rychlý návrat pacienta do normálního života s minimálním procentem invalidity.
Keywords: zákroky plastické chirurgie; angiologie; dermatózy dolních končetin; Lower Extremity; výkony cévní chirurgie; plastická chirurgie; disekce; dolní končetina; Vascular Surgical Procedures; Plastic Surgery Procedures; Dissection; Leg Dermatoses