Evoluční psychologie člověka - Barrett, Louise; Dunbar, R. I. M; Lycett, John (Portál, 2007)
Evoluční psychologie je nový vědní obor, který vznikl přibližně před třiceti lety. Tato disciplína se velmi rychle rozvíjí a za poměrně krátkou dobu si v rámci psychologie vydobyla nepřehlédnutelné postavení. Podle evoluční psychologie se při vývoji psychických procesů a vlastností uplatňoval přírodní výběr, stejně jako při vývoji biologických mechanismů. Tímto mechanismem se přenášejí vlastnosti, které se osvědčily pro přežití či pro zvýšení populace. Moderní učebnice vycházející z nejnovějších výzkumů pokrývá celou oblast evoluční psychologie člověka, včetně vývoje jazyka a kognitivních procesů. Výklad je přehledně strukturován a je doplněn množstvím grafů a tabulek. Kniha je určena psychologům, biologům a studentům těchto oborů.
Keywords: Psychology; biologie; Sociobiology; psychologie, klinická psychologie; sociobiologie; biologická evoluce; Biological Evolution; psychologie; Psychology, Comparative; sociologie; srovnávací psychologie; Psychological Theory; psychologická teorie