Základy léčby inzulínem - Brož, Jan (Wiesnerová, 2006)
Publikace je určená pro zkušenější pacienty a pro lékaře-nediabetology, kterým zprostředkuje kniha zajímavé poznatky. Po předmluvě a úvodu začíná kniha seznamovat čtenáře se základy léčby inzulínem. Nejdříve vysvětluje grafy, které s touto problematikou souvisejí. Poté poskytuje obecný pohled na diabetes a na jeho nebezpečí. Zabývá se také základními přístupy k léčbě inzulínem, dočtete se o principech léčby inzulínem, o volbě a podávání inzulínu. Kniha také radí jak nalézt správnou dávku inzulínu. Věnuje se i inzulinoterapii a dietě, tomu, jak reagovat na výkyvy glykémie. Více informací je tu také o kontrole léčby, hypoglykemii, hyperglykemii a ketoacidóze, o sportování s diabetem a o tom, jak uchovávat inzulín atd. V závěru publikace najdete další literaturu vhodnou pro studování tohoto tématu. Publikace je velmi přehledná a dobře členěná. K přehlednosti přispívají také mnohé grafy a tabulky a každá kapitola má shrnutí nejdůležitějších informací.
Keywords: Diet, Diabetic; diabetologie; Diabetes Mellitus; diabetes mellitus; Insulin; diabetická dieta; Glycemic Index; glykemický index; inzulin