O počátku, cestě a znamení časů : úvahy o vědě a vědění - Neubauer, Zdeněk; Markoš, Anton (Malvern, 2007)
V roce 2009 uplyne 200 let od narození Charlese Darwina. Rozhoří se další kolo konfliktu mezi kreacionisty a evolucionisty. Nebude se jednat jenom o biologii či vědeckou pravdu, ale o způsob, jak vnímáme svět a jak s ním v čase přicházejících změn zacházíme. Biologie, jednooký stvořitel, získala schopnost dotvářet a replikovat živé tvory. Tím se stala ekonomickou silou, politickým problémem a dokonce poněkud náboženskou institucí. Současná věda lépe zvládá odborné a technologické problémy, než přemýšlení o světě – tedy své etické a filosofické prostředí, o kterém pojednává tato kniha. Neubauerovy texty mají tu vlastnost, že mění člověka. Čteme je a promýšlíme, docházíme k nějakému bodu na okraji světa, jdeme ještě kousek dál do zásvětí a odtud si svět prohlížíme jako hodinář, který orloj otevřel zezadu a teď konečně vidí, jak se sestaven, zatímco venku chodí turisté, otáčejí se hodinové ručičky a tomu všemu laskavě kynou dřevění apoštolové. Nová kniha Zdeňka Neubauera obsahuje například následující texty: Poušť a les aneb Dvojí pramen metafyziky, Muže a ženu stvořil je, Zachraňte jevy aneb Chvála bláznovství, Aut Moses aut Darwin? Vývoj versus stvoření. Doplňují ji i podnětné rozhovory: Věda proti pavědám, Odnaučili jsme se rozumět symbolům, proto nám začali vládnout, Kazit mládež a zvádět nové bohy. Knihu doprovázejí fotografie Hany Rysové a Tomáše Rullera.
Keywords: biologická evoluce; filozofie; Science; znalosti; humanitní vědy a umění; věda a výzkum; Knowledge; Biological Evolution; Philosophy; věda