Červená královna : [sexualita a vývoj lidské přirozenosti] - Ridley, Matt (Portál, 2007)
Kniha předkládá teorii vývoje lidské přirozenosti a sexuality. Anatomie, fyziologie, chování a sociální prostředí všech organismů včetně člověka jsou od základu ovlivněny reprodukčním imperativem. Květiny kvetou a voní, ptáci zpívají, ženy si kupují parfémy a muži drahá auta (a myslí si při tom různé věci) – to vše a mnohem víc se týká toho, jak předat své geny. Řada poznatků o sexuální selekci a jejích důsledcích pro život různých živočichů, především člověka, nám umožní dopátrat se odpovědí na každodenní záhady, které se jeví jako samozřejmé. Kniha je psána čtivě, přístupně a humorně, je určena zájemcům o biologii, psychologii (obzvlášť evoluční), vývoj člověka a všem, kdo se zajímají o to, proč jsme takoví, jací jsme.
Keywords: sociobiologie; sexuální chování; psychologie, klinická psychologie; Sociobiology; Sexuality; Biological Evolution; Developmental Biology; sexualita; genetické jevy; psychologické jevy a procesy; Reproduction; biologická evoluce; rozmnožování; vývojová biologie; sexuologie; Sex Differentiation; Sexual Behavior; sexuální diferenciace; Psychological Phenomena; Genetic Phenomena; biologie