155 let Fyziologického ústavu v Praze - Kittnar, Otomar; Trojan, Stanislav (Galén, 2007)
Sborník vychází ke 155. výročí založení pražského Fyziologického ústavu. Úvodní kapitola popisuje počátky vyučování fyziologie na pražské lékařské fakultě, na ni navazuje stěžejní kapitola pojednávající o založení Fyziologického ústavu v Praze a o lékařském výzkumu jejího zakladatele, Jana Evangelisty Purkyně. Třetí kapitola představuje hlavní osobnosti působící ve Fyziologickém ústavu od jeho počátku po dnešek, závěrečná část je věnována současným aktivitám ústavu – mj. pedagogické a vědecko-výzkumné činnosti, experimentální výuce fyziologie, biokybernetice. Publikace je doplněna barevnou obrazovou přílohou.
Keywords: Research; bionika; výzkum; akademie a ústavy; Physiology; fyziologie; Academies and Institutes; Bionics; Famous Persons; významné osobnosti