Kvalita života nemocných po subarachnoidálním krvácení a léčbě aneuryzmat - Beneš, Vladimír; Klose, Jiří; Preiss, Marek; Charvát, František; Koblihová, Jana; Netuka, David (Iga MZ ČR, 2007)
Nerandomizovaná longitudinální studie zaměřená na vliv subarachnoidálního krvácení (SAH) a léčby aneuryzmant (AN) na kvalitu života a psychické následky. Studovány budou 4 skupiny nemocných. 1. nemocní se SAH léčení zasvorkováním AN. 2. nemocní se SAH léčení coilingem AN. 3. nemocní s náhodně nalezeným AN léčení svorkováním a 4. nemocní s náhodně nelezeným AN léčení coilingem. Výsledky by měly ozřejmit kvalitu života a psychické následky po proběhlm SAH a AN vzhledem k léčbě léčebné modality a tím pomoci při výběru vhodnější léčebné modality.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: výsledek terapie; Subarachnoid Hemorrhage; neurochirurgie; kvalita života; Quality of Life; Neurologic Manifestations; aneurysma; prognóza; psychologie, klinická psychologie; Disease Management; neurologické manifestace; subarachnoidální krvácení; angiologie; Neuropsychological Tests; Treatment Outcome; intrakraniální vazospazmus; Vasospasm, Intracranial; Aneurysm; Prognosis; neuropsychologické testy; neurologie; management nemoci