Ovlivnění produktů pokročilé glykace a lipoxidace různými způsoby léčby u nemocných po transplantaci ledviny - Marečková, Olga (Iga MZ ČR, 2007)
U nemocných v chronické renální insuficienci jsou zvýšeny produkty pokročilé glykace a lipoxidace. Cílem je určit podíl rozvoje funkce štěpu a a způsobu léčby na poklesu těchto produktů u nemocných po transplantaci ledviny. Určení digestibility a utilizace těchto produktů v experimentu na krysách pomůže objasnit možnost jejich přívodu do organismu ze zevního prostředí potravou.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: biochemie; chronické selhání ledvin; Glycosylation; Immunotherapy; transplantologie; transplantace ledvin; Kidney Failure, Chronic; peroxidace lipidů; homocystein; Lipid Peroxidation; Kidney Transplantation; imunoterapie; Immunosuppression Therapy; glykosylace; endotelin-1; Homocysteine; Endothelin-1; nefrologie; farmacie a farmakologie; imunosupresivní léčba