Analýza exprese proteinů STAT, JAK a SOCS v nádorech mozku, mléčné žlázy a prostaty. Korelace s histologickým obrazem, gradingem, expresí steroidních receptorů a expresí proteinů regulujících buněčný cyklus a apoptózu - Straková, Nicol; Ehrmann, Jiří (Iga MZ ČR, 2007)
Porušení signálních drah JAK/STAT a jejich inhibitorů může být příčinou selhání imunitního dozoru a může napomáhat při vzniku a šíření různých nádorů, včetně karcinomů prostaty, mléčné žlázy a astrogliálních nádorů. Cílem je analýza exprese proteinů rodiny STAT,JAK a jejich inhibitorů SOCS u nádorů mozku, mléčné žlázy a prostaty a jejich korelace s proliferační aktivitou, gradingem a expresí hormonálních receptorů či proteinů regulujících apoptózu a buněčný cyklus. Předpokládáme identifikaci nových prognostických a prediktivních znaků u nádorů mozku, mléčné žlázy a prostaty.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: prognóza; onkologie; cellular apoptosis susceptibility protein; proteiny buněčného cyklu; biologie; Prognosis; Brain Neoplasms; Cellular Apoptosis Susceptibility Protein; Prostatic Neoplasms; Transcription Factors; nádory prsu; nádory prostaty; Cell Cycle Proteins; transkripční faktory; Breast Neoplasms; steroidní receptory; Receptors, Steroid; nádory mozku