SQL : kompletní kapesní průvodce - Šimůnek, Milan (Grada, 1999)
Kniha nabízí přehledný a věcný výklad práce s jazykem SQL a je určena pro všechny kategorie uživatelů. V první, převážně výkladové části, nezatěžuje autor čtenáře zbytečnými podrobnostmi a zaměřuje se skutečně na základní příkazy a prvky jazyka SQL. Po zvládnutí této části bude každý schopen získávat z databáze jednoduché přehledy, třídit je podle různých kritérií a omezovat podle jednoduchých podmínek. Pro ty, kteří potřebují používat složitější prvky jazyka, nabízí druhá část podrobný výklad jazyka SQL rozšířený o příkazy pro vytváření, změny a mazání objektů v databázi. Nechybí ani kapitola zabývající se optimalizací zadávaných příkazů i vlastní databáze. Zároveň zde čtenář najde i popis nejznámějších a v současné době používaných databázových prostředků a jejich odlišností od standardu SQL. Poslední, třetí část, obsahuje kompletní referenční popis příkazů jazyka SQL. Tento přehled může dobře posloužit při práci i zkušeným uživatelům a programátorům.
Keywords: knihovnictví, informační věda a muzeologie; Software; software; databáze jako téma; informační systémy; Programming Languages; Information Systems; SQL; programovací jazyk; Databases as Topic