Paliativní péče a komunikace - The, Anne-Mei (Společnost pro odbornou literaturu, 2007)
V knize Paliativní péče a komunikace hledá vysvětlení pro optimismus nevyléčitelně nemocných pacientů s malobuněčnou rakovinou plic a pro naději na uzdravení, kterou chovají. Během pěti let pomocí metod etnografického výzkumu sledovala průběh nemoci pacientů, účastnila se konzultací, na nichž byli seznamováni se špatnými zprávami, a pobývala s nimi až do jejich smrti. Situaci sledovala z rozdílných úhlů pohledu – z perspektivy pacientů, jejich rodin, lékařů a ošetřujícího personálu. Na základě výpovědí zúčastněných i vlastních pozorování autorka objasňuje, jak komunikace v různých fázích onemocnění ovlivňuje očekávání pacientů a jejich blízkých.
Paliativní péče
Keywords: komunikace; Physician-Patient Relations; interpersonální vztahy; Palliative Care; Carcinoma, Small Cell; psychologie, klinická psychologie; Interpersonal Relations; péče o umírající; Psychology, Medical; vztahy mezi lékařem a pacientem; Terminal Care; malobuněčný karcinom; paliativní péče; pneumologie a ftizeologie; Communication; lékařská psychologie; onkologie