Základy výživy ve sportu - Mandelová, Lucie; Hrnčiříková, Iva (Masarykova univerzita, 2007)
Skripta pojednávají o základech sportovní výživy. Kniha je rozdělena do jednotlivých kapitol, ve kterých jsou popisovány základní živiny (cukry, tuky, bílkoviny) i mikroživiny (minerální látky, vitaminy). Další kapitola je věnována vodě a potřebám tekutin pro sportovce. Několik kapitol se věnuje specificky výživě před, při a po sportovním výkonu. Krátce je zde zmíněna výživa specifických skupin obyvatelstva. Jedna kapitola se věnuje doplňkům stravy. Skriptum je určeno pro studenty FSpS.
Keywords: sporty; biochemické jevy; Physical Exertion; Biochemical Phenomena; Nutritional Physiological Phenomena; Nutritional Requirements; nutriční terapie, dietoterapie a výživa; fyziologie výživy; Sports; nutriční nároky; tělesná námaha; tělovýchovné lékařství