Komunikační dovednosti : učební text pro distanční studium - Schneiderová, Anna; Schneider, Marek (Ostravská univerzita, 2008)
Text je určen především těm, kteří v rámci své profese pracují nebo budou pracovat s lidmi. Umění komunikovat patří proto k jejich základním profesním kompetencím, ale také k dovednostem využitelným i mimo profesní sféru. Učební text přináší informaci o sociálním chování verbálním i neverbálním a o způsobech vzájemného interpersonálního ovlivňování. Kapitoly o asertivitě a transakční analýze jsou východiskem pro nácvik efektivní komunikace, komunikace předcházející nedorozuměním a konfliktům, komunikace umožňující účinnou obranu. Autoři upozorňují, že text, pro lepší pochopení doplněný příklady, testy a konkrétními úlohami, je jen východiskem pro procvičování komunikačních dovedností. (učební text pro distanční studium)
Keywords: Nonverbal Communication; Assertiveness; asertivita; Communication; Behavior and Behavior Mechanisms; Verbal Learning; Transactional Analysis; chování a mechanismy chování; verbální učení; neverbální komunikace; transakční analýza; Verbal Behavior; komunikace; verbální chování; psychologie, klinická psychologie; sociologie