Genetické aspekty osteoporózy - nové kandidátní geny a jejich sekvenční variability ve vztahu ke kostnímu metabolizmu a farmakologické odpovědi u postmenopauzálních žen - Zajíčková, Kateřina (Iga MZ ČR, 2007)
Osteoporóza je komplexní polygenní choroba. Předmětem projektu jsou nové kandidátní geny (calcium-sensing receptor, osteoprotegerin a s LDL receptorem asociovaný protein),jejich sekvenční variability a kostní metabolizmus u postmenopauzálních žen. Farmakogenetika - vztah mezi polymorfizmy v genech pro receptory hlavních kalciotropních látek (VDR-vitamin D, CALCR-kalcitonin a ESR1-estrogeny) a odpovědí kosti na léčbu (podávání 1,25(OH)2D3, kalcitoninu a estrogenní substituce).
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: kostní denzita; receptory pro estrogeny; endokrinologie; farmakogenetika; Osteoporosis, Postmenopausal; Calcitonin Gene-Related Peptide; peptid spojený s genem pro kalcitonin; Bone Density; vnitřní lékařství; polymorfismus genetický; gynekologie a porodnictví; Polymorphism, Genetic; Receptors, Estrogen; postmenopauzální osteoporóza; Pharmacogenetics