Náhlá zástava oběhu v přednemocniční péči. Analýza příčin a porovnání účinnosti různých postupů doporučených k obnově cirkulace - Pokorná, Milana (Iga MZ ČR, 2007)
Změny dosažených hladin PETCO2 a SpO2 v průběhu zástavy oběhu jsou nepřímou kontrolou resuscitačního úsilí. Budeme porovnávat standardní a alternativní postupy doporučené k zajištění cirkulace v období zástavy oběhu. Pacienti budou rozděleni do 5 skupin.Každá skupina bude obsahovat 40 pacientů. S-CPR (Kontrolní skupina): V této skupině bude pokračováno v celém průběhu ACLS v zevní masáži srdeční bez pomůcek. Kardiopumpa (ACD): a) ACD-CPR/S-CPR-střídání: Každých 8 min. bude střídána ACD-CPR a S-CPR. b)ACD-CPR: V průběhu ACLS bude pokračováno v zevní masáži srdeční kardiopumpou. Interponovaná abdominální komprese (IAC): a) IAC-CPR/S-CPR-střídání: Každých 8 min. budou střídány komprese hrudníku bez pomůcek+interponovaná abdominální komprese a S-CPR. b)IAC-CPR: V průběhu ACLS bude pokračováno v zevní masáži srdeční s interponovanou abdominální kompresí.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: krevní oběh; Cardiopulmonary Resuscitation; Blood Circulation; Capnography; kardiologie; kapnografie; rozšířená kardiopulmonální recuscitace; Advanced Cardiac Life Support; Oximetry; urgentní lékařství; oxymetrie; urgentní zdravotnické služby; kardiopulmonální resuscitace; Emergency Medical Services