Klinická logopedie - Škodová, Eva; Jedlička, Ivan (Portál, 2007)
Publikace, kterou sestavil kolektiv našich předních odborníků, je první vysokoškolskou učebnicí klinické logopedie u nás. V obecné části nalezneme základní vymezení oboru, jeho teoretická východiska, koncepci logopedické péče a také systém profesní přípravy klinického logopeda. Speciální část probírá poruchy řeči (např. opožděný vývoj řeči, afázie, dyslalie, dysartrie, koktavost), poruchy hlasu a poruchy sluchu, včetně rehabilitace komunikačních schopností u osob s kochleárními implantáty, a metody alternativní a augumentativní komunikace. Kapitoly popisující jednotlivé poruchy mají z důvodu větší přehlednosti pevné schéma: terminologie, etiologie, klasifikace, symptomatologie, diagnostika, terapie, logopedická péče, prognóza.
Keywords: poruchy řeči; Language Development; Speech Intelligibility; klinická logopedie; Speech Disorders; řečová terapie; srozumitelnost řeči; Speech Therapy; logopedie, klinická logopedie; vývoj řeči; Speech-Language Pathology