Úloha humorálních a hormonálních faktorů v regulaci mikrocirkulace - Prázný, Martin (Iga MZ ČR, 2007)
Projekt je zaměřen na hodnocení vlivu patologických podmínek u pacientů s metabolickými a hormonálními poruchami na změny v regulaci mikrovaskulárního řečiště a jeho reaktivity za klidových podmínek a po stimulačních testech. Hodnocena bude též možnost normalizace mikrovaskulární reaktivity a jejích regulačních mechanismů po odstranění patologických hormonálních a metabolických podmínek. Ke zkoumání mikrocirkulace bude vyvinuta a použita unikátní kombinovaná metodika vyšetření vybraných biochemických ukazatelů endotelové dysfunkce, clampového vyšetření a neinvazivního vyšetření kožní mikrocirkulace pomocí laser-dopplerovské techniky.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Diabetic Angiopathies; diabetické angiopatie; Endothelium; Microcirculation; endotel; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody; laser doppler flowmetrie; nemoci endokrinního systému; Endocrine System Diseases; mikrocirkulace; Metabolic Diseases; metabolické nemoci; angiologie; vnitřní lékařství; Laser-Doppler Flowmetry; endokrinologie