Srovnání výsledků elektrické kortikální stimulace a funkční magnetické rezonance - Sameš, Martin; Jech, Robert; Vymazal, Josef; Petrovický, Pavel; Bartoš, Robert; Ceé, Jiří; Derner, Milouš; Červenka, Martin; Kašperek, Jiří; Rostová, Petra (Iga MZ ČR, 2007)
Předmětem zájmu projektu je bezpečná a radikální operativa intrinsických nádorů v eloquentních oblastech mozku (řečová oblast, motorická oblast), metodicky využívající vědomou fázi operace (awake surgery). Funkční oblasti budou lokalizovány před operacípomocí fMRI a intraoperativně pomocí elektrické kortikální stimulace. Hlavním výstupem této práce bude určení specificity a senzitivity fMRI vzhledem k ECS. Vyšetření fMRI se v případě řeči zaměří na umístění funkčních oblastí pro jednotlivé složky řeči,i na určení funkčních oblastí pro jednotlivé jazyky u multiliguálních pacientů. Dalším aspektem projektu je určení tolerance awake operací, bezpečné vzdálenosti kortikální resekce k motorickým a řečovým oblastem a vyhodnocení přínosu této metodiky pro radikalitu resekce volumetrickou kvantifikací pooperačních MRI.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Motor Cortex; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody; neuroanatomie; výzkum; magnetická rezonanční tomografie; Neuroanatomy; Brain Neoplasms; motorické korové centrum; nádory mozku; neurologie; Research; neurochirurgie; Magnetic Resonance Imaging