Posouzení možností ochrany hilových struktur před tepelným působením sondy při radiofrekvenční ablaci tumorů jater - Skalický, Tomáš (Iga MZ ČR, 2007)
Na zvířecím modelu bude provedena aplikace radiofrekvenční ablace do oblasti jaterního parenchymu do vzdálenosti cca 1cm od jaterního hilu.Ve třech skupinách budou zvířata podrobena RFA při normálním průtoku krve portální žilou/1/. Dále při Pringleho manevru /2/ a při průtoku fyziologického roztoku 10st. chladného portální žilou/3/.Následně bude sledováno USG Dopplerometrie portální žíly,laboratorní hodnoty ALP,GMT,ALT,AST a bilirubinu v periferní krvi. Následně s časovým odstupem bude po usmrcení modelu provedeno histologické vyšetření zaměřené na stupeň poškození žílní stěny a stěny žlučovodu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Bile Ducts; roztoky; Animal Experimentation; experimenty na zvířatech; Solutions; Liver Failure; portální systém; Bilirubin; žlučové cesty; Swine; selhání jater; onkologie; bilirubin; Portal System; vysokoenergetická radioterapie; hepatologie; Radiotherapy, High-Energy; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody; prasata; Carcinoma, Hepatocellular; hepatocelulární karcinom