Stanovení nádorové mRNA u kolorektálního karcinomu jako screeningové a prognostické metody pomocí reverz-transkription polymerase chain reaction RT-PCR a srovnání s klasickými nádorovými markery - Rupert, Karel; Třeška, Vladislav; Pešta, Martin; Holubec, Luboš; Holubec, Luboš (Iga MZ ČR, 2007)
Stanovení hladiny nádorové mRNA tumorosním ložisku a v krvi nemocného, pomocí reverz-transkription polymerase chain reaction ( RT-PCR ) , prověření možnosti využití těchto výsledků k dispenzarizaci nemocných po operaci pro kolorektální karcinom. Posouzení stupně malignity a prognózy nemocného v závislosti na hladinách nádorové mRNA v krvi pacienta v korelaci s klinickým a histopatologickým nálezem. Určit možnosti využití stanovení nádorové mRNA jako screeningové metody vzhledem k předpokládané specifičnosti porovnáním s kontrolními skupinami pacientů s benigními diagnózami a skupinou pacientů s maligní diagnosou jiné lokalizace. Porovnat citlivost metody z hlediska pooperační recidivy a metastáz nádorového onemocnění se stanovením běžných nádorových markerů - karcinoembrionální antigen CEA, uhlohydrátový antigen CA 19-9, cytokeratinové markery TPA, TPS, thimidinkináza Tk v séru.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: biologie; Colorectal Neoplasms; RNA, Messenger; kolorektální nádory; gastroenterologie; Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction; biologické markery; Biomarkers; messenger RNA; polymerázová řetězová reakce s reverzní transkripcí