Zjišťování oxidativního stresu u osob s expozicí fibrogenním prachům - Pelclová, Daniela; Fenclová, Zdeňka; Lebedová, Jindřiška; Klusáčková, Pavlína; Kačer, Petr; Červený, Libor; Kuzma, Marek (Iga MZ ČR, 2007)
Nalezení optimální metody pro analýzu 8-izoprostanu a leukotrienu B4 v kondenzátu vydechovaného vzduchu pomocí kombinace vysoce citlivých metod -kapalinové chromatografie, ionizace elektrosprejem a tandemové hmotnostní spektrometrie (LC-ESI-MS-MS). Stanovování 8-izoprostanu jako markeru oxidativního stresu v kondenzátu vydechovaného vzduchu u pacientů se silikózou, azbestózou a zdravých dobrovolníků. Stanovování leukotrienu B4 jako markeru zánětu v kondenzátu vydechovaného vzduchu u pacientů se silikózou, azbestózou a zdravých dobrovolníků. Zhodnocení možnosti využití markerů v diferenciální diagnostice plicních onemocnění a k časné diagnostice oxidativního stresu a zánětu v oblasti respiračního systému.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Oxidative Stress; pneumokonióza; Leukotriene B4; Isoprostanes; oxidační stres; diferenciální diagnóza; isoprostany; pneumologie a ftizeologie; klinické laboratorní techniky; Diagnosis, Differential; Biomarkers; Asbestosis; azbestóza; biologické markery; Silicosis; leukotrien B4; Clinical Laboratory Techniques; Pneumoconiosis; silikóza