Zvednuté obočí a zjitřená mysl - Havel, Ivan M (Dokořán, 2005)
Zvedáme obočí nad záhadami kolem nás a naše mysl se jitří v touze po novém poznání. Soubor krátkých, ale myšlenkově bohatých esejů, které vycházely v časopise Vesmír v letech 1996 až 2002, navazuje na předchozí knihu Otevřené oči a zvednuté obočí, která vyšla v roce 1998. Úvahy nad rozličnými tématy souvisejícími s lidským poznáním, od přísných věd až po filozofické reflexe, jsou psány lehkým a svižným stylem, současně však provokují čtenáře k přemýšlení a formování vlastního názoru.
Keywords: Culture; Cognition; Philosophy; kultura; filozofie; věda a výzkum; kognice; věda; Science; humanitní vědy a umění