Význam detekce sentinelové uzliny u časných stádií cervikálního karcinomu - Ševčík, Libor (Iga MZ ČR, 2007)
Lymfogenní šíření karcinomu hrdla děložního je nejzávažnějším negativním prognostickým faktorem nemoci, ovlivňující léčebný plán. Neexistuje vhodná neivazivní vyšetřovací metoda metastatického postižení lymfatických uzlin. Novou možností je lymfatické mapování s identifikací a ultrastagingovým histopatologickým a imunohistochemickým vyšetřením. Prokázána negativita sentinelových uzlin vylučuje metastatické postižení regionálních lymfatických uzlin a dovoluje snížit radikalitu chirurgické léčby. Pozitivita sentinelové uzliny prokazuje lymfogenní šíření a vhodnost primární radiační léčby. Kombinace vyšetřovacích metod detekce sentinelových uzlin zvýší senzitivitu a specificitu záchytu sentinelových uzlin. Kombinace ultrastagingového a imunohistochemického vyšetření zvýší senzitivitu průkazu metastatického postižení.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: gynekologie a porodnictví; Technetium Compounds; Lymphatic Metastasis; nádory děložního čípku; Sentinel Lymph Node Biopsy; Prognosis; sloučeniny technecia; biopsie sentinelové lymfatické uzliny; Uterine Cervical Neoplasms; prognóza; barvení a značení; Staining and Labeling; hematologie a transfuzní lékařství; lymfatické metastázy; lymfadenektomie; Lymph Node Excision