Stanovení glykemického indexu vybraných potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu - Chlup, Rudolf; Luža, Jiří; Šimánek, Vilím; Bartek, Josef; Kudlová, Pavla (Iga MZ ČR, 2007)
Studie se soustřeďuje na stanovení glykemického indexu (GI) potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu. Glykemický index srovnává hyperglykemizující schopnost určité potraviny se standardem (bílý chléb)a je důležitou charakteristikou potraviny.Pro stanovení GI bude použito nové metody pomocí kontinuálního měření koncentrace glukózy v intersticiální tekutině senzorem CGMS, jejíž výsledky budou srovnány s klasickou metodou využívající 7 hodnot P-glukózy v době do 120 min po jídle. Ve skupině 20nediabetiků, 20 diabetiků 1. typu léčených inzulínovou pumpou a 20 diabetiků 2. typu bez významných komplikací bude testováno 5 vybraných potravin (chléb-stand.,jogurt,musli,směs jogurt/musli,sušenky), každá 3x během 7 dnů (snídaně,večeře). Vedle zjištění GI nových potravin bude možno posoudit spolehlivost nové metody GI, inter- a intraindividuální variabilitu GI a porovnat GI při snídani a při večeři a hodnoty GI u zdravých a diabetiků.Výsledky upřesní názor na optimální stravu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: diabetická dieta; Glycemic Index; Diabetes Mellitus, Type 2; diabetes mellitus 1. typu; nutriční stav; Hypolipoproteinemias; Nutritional Status; Insulin Infusion Systems; Diabetes Mellitus, Type 1; Blood Glucose; glykemický index; krevní glukóza; hypolipoproteinemie; vnitřní lékařství; inzulinové infuzní systémy; diabetologie; diabetes mellitus 2. typu; Diet, Diabetic