Medicína v kontextu západního myšlení - Fialová, Lydie; Kouba, Petr; Špaček, Martin (Galén, 2008)
Již z letmého pohledu na dějiny lékařství je zřejmé, že jde o velmi různorodou a mnohoznačnou tradici. Lze hovořit o medicíně ve smyslu vědění nebo vědy, ve smyslu péče o trpící a nemocné, o medicíně jako instituci, o medicíně jako profesi. Medicína svým bezprostředním vztahem k životu a smrti, zdraví, nemoci a utrpení však zároveň představuje i jedinečný pohled do kulturních dějin evropského myšlení. Úkolem této knihy je zachytit a vystihnout právě onu rozmanitost a mnohoznačnost.
Keywords: Philosophy, Medical; filosofie lékařská; lékařská etika; Ethics, Medical; věda; znalosti; History of Medicine; věda a výzkum; Science; lékařství; Knowledge; dějiny lékařství