Deprese a stres : vliv nepříznivé životní události na rozvoj psychické poruchy - Herman, Erik; Doubek, Pavel (Maxdorf, 2008)
Stresové situace vyvolávají celou škálu emočních reakcí – od veselé nálady, přes úzkost, sklíčenost až po depresi. Generalizovaná úzkostná porucha postihuje 5–9 % populace, přičemž její výskyt je 2× častější u žen než u mužů, prevalence depresivní poruchy je 17 % a opět převažuje u žen. Kniha pojednává o vztazích mezi zážitkem doprovázejícím významné životní události a následným vznikem a průběhem léčby depresivní nebo úzkostné poruchy. Právě tyto diagnózy se v praxi ambulantních psychiatrů vyskytují nejčastěji, proto je tato publikace určena především ambulantním psychiatrům, své uplatnění však nalezne i u lékařů praktických, kteří se s takto nemocnými mohou ve svých ordinacích setkat.
Jessenius
Keywords: kindling; fyziologický stres; Depressive Disorder; Stress, Physiological; životní změny; deprese; psychologie, klinická psychologie; psychiatrie; Life Change Events; Psychophysiologic Disorders; Depression; depresivní poruchy; Kindling, Neurologic; Stress, Psychological; psychosomatické poruchy; profesionální vyhoření; psychický stres; Burnout, Professional